kobiety Jaworzno
Zioła oraz towary z nich tworzone są częstym lekiem użytkowanym nawet dziś. Terapeutyczne i smakowe przymiotniki roślin były uniwersalnie używane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Nie ulega wątpliwości, że już wtenczas rośliny stosowano w zamiarach leczniczych oraz użytkowano jako dodatek do potraw, perfekcyjnie poprawiający ich odczucie smakowe. Mamy prawo założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali oraz wielokrotnie stosowali rośliny, które ubogacały smak pieczonego. Nieoczekiwanie dostrzegał również ich lecznicze właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne efektywnie tamowały krwotoki, pomniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Uzyskaną przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie emitowali kolejnym pokoleniom, które w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Dziś zioła są stosowane w kuchni, jako farmaceutyki, oraz dla celów duchowych. Spotyka się też maści dla aktywnych – bardzo efektywne i pomagające stawom. Rośliny zawierają fitochemiczne relacje, które mają oddziaływanie na organizm człowieczy. Jedzone w drobnych ilościach wzbogacają przeżycia smakowe, jednak w większych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre rodzaje ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być wykorzystywany w celach lekarskich, w leczeniu depresji i łagodzeniu stresu. Jednak gigantyczne ilości tego zioła może powodować reakcje alergiczne, w takim razie należy je stosować z ostrożnością.