strony dojrzała do piękna
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w istocie jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką najczęściej możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. Niestety, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać stereotypowego pieczywa a też wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!