Gluten to nieodzowny składnik ludzkiego jedzenia.

portal kobiece sprawy

Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak de facto jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką zwykle możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Jak najbardziej gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To kłopotliwe, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać produkty, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać stereotypowego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która pod każdym względem wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!

Dodaj komentarz