informacje dojrzała do piękna
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w rzeczy samej jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką przeważnie możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Jak najbardziej gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. Niestety, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać prostego pieczywa a też wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!