uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności uczulenia związane z jedzeniem występują z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Na szczęście diagnostyka tego typu nietolerancji również stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych objawów. Istnieje przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik potrzebne mogą być modyfikacje diety, a co z tym związane – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wyeliminować wiele rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnorodnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym przeglądaniu listy składników produktów poddanych obróbce. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie posiadamy wiadomości na temat zawartości. Zarówno w przypadku żywności, jak i leków.

Czym objawia się nadwrażliwość na gluten dowiesz się z naszego serwisu
Różnorodne substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Bezglutenowe produkty są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w hipermarketach. Prócz tego sporo piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W menu korzystnie umieścić jak najwięcej pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Dietę uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z słodyczy. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz